24.05.2024
Свечаност поводом јубилеја 15 година Медицинског факултета ВМА


Министар одбране Братислав Гашић присуствовао је данас свечаном обележавању 15 година постојања и рада  Медицинског факултета ВМА Универзитета одбране, у амфитеатру Војномедицинске академије.

Обраћајући се присутнима министар Гашић истакао је да је унапређење образовања војних лекара на Медицинском факултету ВМА од изузетног значаја за будућност војног здравства.

- У Министарству одбране и мени као министру имаћете стабилан ослонац и безусловну подршку вашој посвећености образовању и здравственој заштити, као и за развој и напредак факултета и струке у целини – истакао је министар Гашић честитајући професорима, кадетима и особљу јубилеј.

Министар одбране рекао је да му је част да, међу првим активностима од преузимања дужности, присуствује обележавању значајног јубилеја Дана Медицинског факултета Војномедицинске академије.

- Ово није мој први сусрет са вама, ни прво упознавање са вашим радом. Поносан сам због привилегије, да је управо за време мог претходног мандата на челу овог министарства, 2015. године, промовисана прва класа кадета у санитетске официре Војске Србије. Војни санитет у Србији има богату традицију и историју дугу скоро два века. Током Балканских ратова, Првог и Другог светског рата, војни санитет је имао кључну улогу у лечењу војника и одржавању њихове борбене готовости – нагласио је министар Гашић.

Он је рекао да данас Медицински факултет ВМА има значајан утицај на систем одбране Србије, пружајући квалитетну обуку будућим војним лекарима и особљу, као и врхунску здравствену заштиту војницима и цивилима.

- Војномедицинска академија игра битну улогу у истраживању и развоју медицинских технологија и процедура које су од значаја за војску. Медицински факултет Војномедицинске академије је кључни институт који обезбеђује квалификовано медицинско особље и напредне здравствене услуге за потребе одбране Републике Србије - рекао је министар одбране, истичући да је од 2009. године, када је уписана прва класа кадета, из Медицинског факултета Војномедицинске академије изашло 73 доктора наука, 770 здравствених специјализаната, а интегрисане академске студије завршио је 221 кадет.

Министар Гашић додао је да српски војни лекари дају велики допринос угледу Србије у међународној заједници, кроз учешће у мировним мисијама широм света, где су препознати као врхунски стручњаци.

Декан Медицинскиг факултета ВМА проф. др Соња Марјановић подсетила је да су се у првој Војносанитетској школи, која је формирана 1922. године, одржавали курсеви намењени лекарима и апотекарима на одслужењу кадровског војног рока.

- Данас је Медицински факултет ВМА Универзитета одбране равноправан члан академске заједнице медицинских факултета. Захваљујући безрезервној подршци Универзитета одбране, а такође и подршци структура у Министарству одбране  остварујемо плодоносну међународну и међууниверзитетску сарадњу у области образовања и научноистраживачког рада – рекла је декан Марјановић и нагласила да су управо млади и квалитетни људи, жељни знања и науке, светла будућност која ће бити у служби свеопштег здравља људу у нашој земљи.

Поводом обележавања Дана Медицинског факултета декан Марјановић уручила је плакету Медицинског факултета Војномедицинској академији за успешну сарадњу. Том приликом, уручене су и захвалнице Војној академији, Команди за обуку, Факултету медицински наука Универзитета у Крагујевцу, као и Медицинском факултету Фоча Универзитета у Источном Сарајеву.

Данашњој свечаности присуствовали су министарка просвете Славица Ђукић-Дејановић, државни секретар у Министарству здравља др Мирсад Ђерлек,  припадници Министарства одбране и Војске Србије, Министарства здравља, представници образовних институција и бројни гости.

Обраћање министра Гашића и декана проф. др Соње Марјановић.
ФАКУЛТЕТ
Историјат
Циљ школовања
Универзитет одбране
Организација
Самоевалуација
Акредитација
Документа
ДЕЛАТНОСТИ
Образовна
Научно - истраживачка
Здравствена
Издавачка
СТУДИЈЕ
Основне струковне
Интегрисане академске
Специјалистичке
Докторске
Програми усавршавања
НАСТАВНИЦИ И САРАДНИЦИ
Наставници
Сарадници
Избор наставника и сарадника
УПИС
Интегрисане академске студије
Специјалистичке студије
Докторске
Здравствена струка и ужа специјализација
Програми усавршавања
Архива
КАДЕТИ
Организација
Живот и рад
Кадетски парламент
Огласна табла
МЕДИЈИ
Фото галерија
Видео
Новински чланци
Актуелности
КОНТАКТ
Деканат
Продекани
Студентска служба
ИНФОРМАТОР О РАДУ