21.02.2024
Сретењски орден првог степена-одликовање поводом Дана државности

 
     Редовни члан Српске академије наука и уметности (САНУ), професор емеритус Медицинског факултета (МФ) Војномедицинске академије (ВМА) Универзитета одбране (УО), научни саветник, Бела Балинт, један је од овогодишњих добитника Сретењског ордена првог степена у области медицинских наука. Награду додељује председник Републике Србије (РС) поводом Дана државности, у знак сећања на 15. фебруар 1804. године када је подигнут Први српски устанак и Сретење 1835. године када је донет Сретењски устав.

 
Сретењски орден првог степена и Беседа у име свих награђених

Бела Балинт је рођен 26. јула 1952. године у Остојићеву. Дипломирао је на МФ Универзитета у Новом Саду 1978. године. Радио је у Институту за трансфузиологију и хемобиологију ВМА (1980–2018), од 2010. као начелник. Био је начелник Одељења за трансфузију Института за кардио-васкуларне болести "Дедиње" у Београду (2018–2021) и саветник директора Института (2022). Од 2005. године носи звање редовног професора на МФ ВМА УО и научног саветника, а од 2022. И звање професора емеритуса на МФ ВМА УО. Професор је по позиву на МФ у Нишу и Бања Луци. Члан је Савета МФ Универзитета у Београду од 2023. године.

Академик Балинт је био члан Републичке стручне комисије (РСК) за трансплантацију ћелија/ткива и РСК за трансфузиологију РС. Председник је Националног савета за високо образовање РС (2018–2022; 2022–2024). Редовни је члан Академије медицинских наука Српског лекарског друштва (СЛД) од 2008. За дописног члана САНУ изабран је 2015, а за редовног члана САНУ 2021. године. Академик Балинт је објавио 929 радова чији је коефицијент научне компетентности М = 1145,5 а кумулативни ИФ = 118. У 282 рада је једини, први или носећи аутор. Аутор/коаутор је 20 монографија (међу којима је поједине штампала издавачка кућа Springer; New York). Радови су му цитирани 753 пута (Scopus Citation); 1538 пута (RGate Citation) и 1841 пута (Google-Scholar Citation).  Хиршов фактор (H-index) му је 14 (база Scopus), 19 (база RGate)  и 21 (база Google-Scholar).

Академик Балинт је био или јесте уредник више међународних и домаћих часописа: "Journal of Hematology, Blood Transfusion and Disorders" (USA), "International Journal of Clinical Transfusion Medicine" (Амстердам), "Blood Banking Transfusion Medicine" (Истамбул), "Srpski arhiv za celokupno lekarstvo" (Београд), "Vojnosanitetski pregled" (Београд), "Galenika Medical Journal" (Београд), "Bilten za transfuziologiju" (Београд; главни уредник), "Medicinska reč" (Ниш), "Anestezija reanimacija transfuzija" (Београд) и "Medicinski pregled" (Подгорица). Рецензент је у: "The Lancet" (New York, USA), "Medical Science Monitor" (New York, USA), "Turkish Journal of Hematology" (Istambul, Turkey), "Therapeutic Apheresis and Dialysis" (Tokio, Japan), "Cells" (Copenhagen, Denmark) и у бројним другим часописима. Центар за евалуацију у образовању и науци му је 2022. доделио повељу "Рецензент године" за 2021–2022. годину.

Током свог богатог професионалног ангажмана академик Балинт је увео нове аферезне процедуре: селективну измену плазме са оригиналном екстра-корпоралном имуноадсорпцијом за АБО-инкомпатибилне трансплантације бубрега; селективну аферезу Ц-реактивног протеина и мулти-модалну аферезу за терапију стања који угрожавају живот болесника. Оснивач је и председник Националне групе за аферезно лечење у нашој земљи и један од оснивача Центра за трансплантацију матичних ћелија и Центра за регенеративну медицину ВМА. Руководио је или био члан истраживачког тима многобројних истраживачких пројеката међу којима се издвајају: "Процена ефикасности, прикупљања, процесирања и криоконзервације матичних ћелија и тромбоцита" (МФВМА/9/17-19); "Процена ефикасности прикупљања, ex vivo процесирања и криоконзервације матичних ћелија из костне сржи и мобилисаних у периферну крв" (Ф–49; САНУ/20-21); "Експериментална и клиничка испитивања хематопоезног система" (бр. 13М01); "Регулација хематопоезе и биолошки активни молекули" (бр. 1742); "Антиоксидативна заштита и потенцијали за диференцијацију и регенерацију мезенхималних матичних ћелија из различитих ткива током процеса старења" (бр. 175 061).

           За свој досадашњи рад академик Балинт је примио многобројна признања: Плакету (1997) и Повељу (2002) СЛД, Цвијићеву медаљу за изузетна лична остварења у области природних наука (2001), Повељу за надпросечно извршавање дужности из области одбране и безбедности (2005), Златну медаљу за ревносну службу од председника РС (2011), Спомен-медаљу за изузетне резултате у војној служби (2017) и Војну споменицу (2018) од министра одбране РС. Добитник је прве награде за Научно-истраживачки рад СЛД (2007) и награде за Најбољи научно-истраживачки пројекат Министарстава одбране РС (2008). У два наврата био је добитник Прве награде за објављене научне монографије Stem Cells  and Tissue Engineering (New York: Springer; 2013) и Bioengineering and cancer stem cell concept (New York: Springer, 2015). Добитник је награде СЛД "Златноперо" (2016). Почасни је грађанин града Сенте (2016).

ФАКУЛТЕТ
Историјат
Циљ школовања
Универзитет одбране
Организација
Самоевалуација
Акредитација
Документа
ДЕЛАТНОСТИ
Образовна
Научно - истраживачка
Здравствена
Издавачка
СТУДИЈЕ
Основне струковне
Интегрисане академске
Специјалистичке
Докторске
Програми усавршавања
НАСТАВНИЦИ И САРАДНИЦИ
Наставници
Сарадници
Избор наставника и сарадника
УПИС
Интегрисане академске студије
Специјалистичке студије
Докторске
Здравствена струка и ужа специјализација
Програми усавршавања
Архива
КАДЕТИ
Организација
Живот и рад
Кадетски парламент
Огласна табла
МЕДИЈИ
Фото галерија
Видео
Новински чланци
Актуелности
КОНТАКТ
Деканат
Продекани
Студентска служба
ИНФОРМАТОР О РАДУ