19.12.2013
Испитна питања из предмета Хигијена са медицинском екологијом
Хигијена са медицинском екологијом
Испитна питања – усмени испит:
1. Здравствени значај воде
- Количина и кружење воде у природи
- Нутритивни и физиолошки значај воде за пиће
- Епидемиолошки значај воде за пиће
- Локални и јавни објекти за водоснабдевање
- Методе пречишћавања воде за пиће (предтретман)
- Значај дезинфекције воде за пиће
- Средства и постројења за дезинфекцију
- Микробиолошка, хемијска и радиолошка контаминација
- Уклањање контаминаната из воде за пиће
- Хигијена школских објеката
- Утицај школске средине на здравље ђака
- Значај очувања менталног здравља у породици, школи и на радном месту
- Значај менталне хигијене у војној средини
- Значај физичке активности за раст и развој
- Значај физичке активности код одраслих и старих
- Значај физичке активности за војну обуку
- Санитарни услови у спортском објекту
- Хигијена спортске одеће и опреме
- Лична хигијена спортисте и рекреативца
- Нутритивне потребе у различитим фазама тренинга и такмичења
- Режим воде
- Утицај топле и хладне средине на здравље и психофизичку способност
- Утицај влаге, топлотног струјања и топлотног зрачења
- Извори аерозагађења
- Биолошки, хемијски и радиоактивни контаминанти у ваздуху
- Мере спречавања аерозагађења
- Извори аерозагађења
- Биолошки, хемијски и радиоактивни контаминанти у ваздуху
- Мере спречавања аерозагађења
- Ефекат „стаклене баште“
- „Озонске рупе“
- Значај земљишта за животну средину
- Контаминација земљишта
- Зонирање насеља
- Хигијена саобраћаја
- Карактеристике здравог становања
- Управљање комуналним отпадом
- Поступци и значај рециклаже
- Заразни отпад
- Токсични и радиоактивни отпад
- Поступак са отпадом у медицинским установама
- Порекло отпадних вода
- Утицај отпадних вода на животну средину
- Пречишћавање отпадних вода
- Врсте масовних несрећа и катастрофа
- Узроци масовних несрећа
- Последице па људско здравље и животну средину
- Снабдевање водом и храном
- Смештај и управљање отпадом
- Контрола и сузбијање вектора
- Водич за исхрану
- Базални метаболизам
- Енергија потребна за физичку активност
- Термички ефекат хране
- Структура, варење и метаболизам
- Улога у организму
- Препоручени дневни унос
- Садржај у намирницама
- Структура, варење и метаболизам
- Улога у организму
- Препоручени дневни унос
- Садржај у намирницама
- Структура, варење и метаболизам
- Улога у организму
- Препоручени дневни унос
- Садржај у намирницама
- Појам и значај
- Подела
- Улога у организму
- Препоручени дневни унос
- Садржај у намирницама
- Дефицит и токсичност
- Улога у организму
- Препоручени дневни унос
- Садржај у намирницама
- Дефицит и токсичност
- Улога у организму
- Препоручени дневни унос
- Садржај у намирницама
- Дефицит и токсичност
- Улога у организму
- Препоручени дневни унос
- Садржај у намирницама
- Дефицит и токсичност
- Улога у организму
- Препоручени дневни унос
- Садржај у намирницама
- Дефицит и токсичност
- Улога у организму
- Препоручени дневни унос
- Садржај у намирницама
- Дефицит и токсичност
- Улога у организму
- Препоручени дневни унос
- Садржај у намирницама
- Дефицит и токсичност
- Појам и значај
- Подела
- Улога у организму
- Препоручени дневни унос
- Садржај у намирницама
- Дефицит и токсичност
- Улога у организму
- Препоручени дневни унос
- Садржај у намирницама
- Дефицит и токсичност
- Улога у организму
- Препоручени дневни унос
- Садржај у намирницама
- Дефицит и токсичност
- Улога у организму
- Препоручени дневни унос
- Садржај у намирницама
- Дефицит и токсичност
- Улога у организму
- Препоручени дневни унос
- Садржај у намирницама
- Дефицит и токсичност
- Енергетске потребе
- Потребе у макронутријентима
- Потребе у микронутријентима
- Енергетске потребе
- Потребе у макронутријентима
- Потребе у микронутријентима
- Енергетске потребе
- Потребе у макронутријентима
- Потребе у микронутријентима
- Етиологија и подела
- Здравствене последице
- Медицинска нутритивна превенција и терапија
- Етиологија
- Медицинска нутритивна терапија
- Медицинска нутритивна превенција
- Медицинска нутритивна терапија
- Медицинска нутритивна превенција
- Медицинска нутритивна терапија
- Медицинска нутритивна превенција
- Медицинска нутритивна терапија
- Подела Нутритивни састав
- Хигијенско-епидемиолошки значај
- Подела Нутритивни састав
- Хигијенско-епидемиолошки значај
- Добра хигијенска пракса у објектима за производњу и промет хране HАCCP
Практични испит:
1. Испитивање индивидуалне исхране
2. Испитивање колективне исхране
3. Испитивање породичне исхране
4. Aнтропометријска мерења
5. Процена ухрањености на основу антропометријскух мерења
6. Биохемијска, функционална и клиничка испитивање ухрањености
7. Одређинање енергетских потреба
8. Планирање дневног оброка
9. Локална инспекција објеката водоснабдевања
10. Узорковање воде за пиће
11. Физички преглед воде за пиће
12. Микробиолошки преглед воде за пиће
13. Хемијски преглед воде за пиће
14. Одређивање резидуалног хлора
15. Хлорисање воде за пиће (хлорни препарати, прављење хлорног раствора)
16. Хлорисање воде за пиће (одређивање хлорног броја и методе хлорисања воде за пиће)
17. Дезинфекција локалних водних објеката
18. Лична хигијена
19. Испитивање аерозагађења