25.05.2018
Завршена санитетска показна вежба „Пролеће 2018”

У Центру за обуку санитетске службе данас је одржана завршна показна вежба „Пролеће 2018” чија је тема била збрињавање пострадалих и угрожених лица у условима ванредних ситуација, овога пута у случају земљотреса.  На вежби је приказано како се војни санитет користи у подршци трећој мисији Војске, у случају земљотреса.
Учесници вежбе, уз наставнике организационих јединица Војномедицинске академије и старешине Центра за обуку санитетске службе, били су и кадети 4. класе Медицинског факултета ВМА Универзитета одбране, као и војници санитетске службе на добровољном служењу војног рока генерације „децембар 2017”.
Завршном делу вежбе присуствовали су ректор Универзитета одбране генерал-мајор проф. др Младен Вуруна, начелник Управе за војно здравство пуковник др сц. мед. Угљеша Јовичић, заступник начелника ВМА пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић и начелници организационих јединица.
Говорећи о вежби, пуковник Јовичић оценио је да је вежба врло озбиљно припремљена и професионално изведена.
- Кадети су показали висок ниво обучености и овом приликом посебно захваљујем њиховим професорима што су их припремили и у војничком делу. По радним тачкама могло се видети све што је важно у збрињавању повређених и оболелих у елементарним незгодама - од превентивно-медицинских мера до логистичке подршке. Показало се да можемо у сваком тренутку да одговоримо на такве ситуације и да је пред нама светла будућност, јер су ови млади људи, кадети, наши будући доктори, исказали висок ниво професионалности и мотивисаности - истакао је начелник Управе за војно здравство.
Командант вежбе потпуковник др Бранко Кошевић посебно је издвојио учешће 29 кадета и 12 војника санитетске службе на добровољном служењу војног рока, у улози маркираната, додајући да су успешно извршене све потребне активности у припреми и извођењу вежбе, захваљујући чему су остварени предвиђени циљеви.
Санитетска вежба, која је започела 21. маја, одвијала се по радним тачкама – одељењима лаке пољске болнице. Посматрачи су данас били у прилици да обиђу расподелно место и пријемно-тријажно одељење, информисали се о раду превентивно-медицинске и психолошко-психијатријске медицинске екипе на подручју захваћеном земљотресом, као и о раду апотеке и евакуационог одељења.
Том приликом, приказане су активности хируршких мобилних тимова и збрињавање у стационару Тренажне болнице за обуку нивоа 2. Последња радна тачка данашњег приказа била је санитетска прихватница развијена на хелидрому ВМА, одакле су повређени евакуисани ваздушним путем – хеликоптером Ми-17.
Истовремено, на простору Касарне „Бањица” одвијала се и вежба Балканских војномедицинских снага – евалуација лаке пољске болнице. За те потребе развијена је пољска болница која је као донација добијена од Краљевине Норвешке. У њеном раду учествовали су припадници санитета из шест земаља – Македоније, Босне и Херцеговине, Словеније, Црне Горе, Албаније и Србије.
Командант лаке пољске болнице пуковник др Никола Зец истакао је да је то превасходно хируршка болница – у њој раде два хируршка тима и могуће је дневно извести две до три веће операције и пет до шест мањих. Болница има пријемно-тријажни модул, лабораторију, дијагностички део, одељење за интензивну негу.
Начелник Управе за војно здравство пуковник Јовичић обишао је и модуле те болнице и представницима Балканских медицинских снага пожелео такође успешан рад.
ФАКУЛТЕТ
Историјат
Циљ школовања
Универзитет одбране
Организација
Самоевалуација
Акредитација
Документа
ДЕЛАТНОСТИ
Образовна
Научно - истраживачка
Здравствена
Издавачка
СТУДИЈЕ
Основне струковне
Интегрисане академске
Специјалистичке
Докторске
Здравствена струка и ужа специјализација
Програми усавршавања
НАСТАВНИЦИ И САРАДНИЦИ
Наставници
Сарадници
Избор наставника и сарадника
УПИС
Интегрисане академске студије
Специјалистичке студије
Докторске
Здравствена струка и ужа специјализација
Програми усавршавања
Архива
КАДЕТИ
Организација
Живот и рад
Кадетски парламент
Огласна табла
МЕДИЈИ
Фото галерија
Видео
Новински чланци
Актуелности
КОНТАКТ
Деканат
Продекани
Студентска служба
ИНФОРМАТОР О РАДУ