03.03.2017
Обележен Дан Медицинског факултета ВМА

 На Војномедицинској академији данас је обележен Дан Медицинског факултета ВМА Универзитета одбране у Београду. Скупу су присуствовали заменик начелника Управе за војно здравство пуковник др Угљеша Јовичић, продекани Универзитета одбране, начелник Војне академије генерал-мајор Горан Зековић, академици, професори, кадеткиње и кадети.
Заступник начелника ВМА пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић обраћајући се присутнима рекао је да није случајно што се Дан Медицинског факултета обележава практично када и Дан ВМА, јер су те две институције у својој основи нераздвојне. Говорећи о значају тог факултета за будућност војног здравства, он је подсетио да је прошле године промовисана друга генерација санитетских потпоручника, који стасавају или су стасали у младе лекаре.
- Бити лекар није лако. За лекарску професију је неопходан једнак континуитет у теоријском и практичном развоју знања и вештина. А наша школа је баш по томе препознатљива на овим просторима и шире. Зато смо с разлогом поносни на вас јер изузетним академским резултатима свака класа доказује да су заиста одабрани најбољи међу најбољима и да за будућност војног здравства наше земље не треба бринути. Сигуран сам да ће тако остати и убудуће - истакао је пуковник проф. др Вукосављевић и додао да се Медицински факултет ВМА мења и унапређује, а доказ за то је и акредитација Високе струковне школе за медицинске сестре на коју ће се ове године уписати десет сестара из система одбране и десет самофинансирајућих.
Декан Медицинског факултета ВМА пуковник проф. др Небојша Јовић подсетио је да се тренутно на интегрисаним студијама медицине налази 157 кадета, на академским специјалистичким студијама 25 студената, на докторским 37 лекара, а на здравственим специјализацијама њих 216. Од тога је 115 професионалних војних лица из система одбране, 78 из цивилних установа, а 24 из иностранства.
Према његовим речима, на Медицинском факултету ВМА тренутно се реализује 38 научних пројеката, а у последњих годину дана његове колеге са Факултета објавили су 83 научна рада у престижним медицинским часописима.
Он је истакао да је почео да ради Буџетски фонд Универзитета одбране и да ће се из њега финансирати материјалне надокнаде за наставнике и сараднике Медицинског факултета ВМА, као и материјална средства за научноистраживачке пројекте.
Дипломцима специјалистичких академских студија и специјализантима ВМА на скупу су уручене дипломе, а у наставку обележавања Дана Медицинског факултета представљени су и најбољи радови специјализаната ВМА и кадета публиковани у стручним часописима и представљени на стручним скуповима у протеклој години.
ФАКУЛТЕТ
Историјат
Циљ школовања
Универзитет одбране
Организација
Самоевалуација
Акредитација
Документа
ДЕЛАТНОСТИ
Образовна
Научно - истраживачка
Здравствена
Издавачка
СТУДИЈЕ
Основне струковне
Интегрисане академске
Специјалистичке
Докторске
Здравствена струка и ужа специјализација
Програми усавршавања
НАСТАВНИЦИ И САРАДНИЦИ
Наставници
Сарадници
Избор наставника и сарадника
УПИС
Интегрисане академске студије
Специјалистичке студије
Докторске
Здравствена струка и ужа специјализација
Програми усавршавања
Архива
КАДЕТИ
Организација
Живот и рад
Кадетски парламент
Огласна табла
МЕДИЈИ
Фото галерија
Видео
Новински чланци
Актуелности
КОНТАКТ
Деканат
Продекани
Начелник класе
Студентска служба
Кадетски парламент
ИНФОРМАТОР О РАДУ